Source: Les Jornades d’Arqueologia de Calaceit » Temps de Franja
// Carles Sancho
El passat cap de setmana van celebrar-se les Jornades d’Arqueologia de Calaceit que commemoraven el centenari de les excavacions de l’Institut d’Estudis Catalans al Matarranya i a la Terra Alta entre 1914 i 1923. La convocatòria var ser organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans amb la col·laboració de l’Associació Cultural del Matarranya.
Divendres, 3 de maig, en el Saló d’Actes de l’Ajuntament de Calaceit hi va haver la presentació de les jornades amb la presència del president de l’IEC Joandomènec Ros, el president d’ASCUMA Joaquim Montclús, l’alcalde de Calaceit José M. Salsench, el president de la Comarca Rafael Martí i el director científic de les jornades Rafel Jornet, professor de la Universitat de Barcelona i vinculat familiarment a Calaceit. Núria Rafel, arqueòloga i professora jubilada va impartir la conferència inaugural dels actes culturals.
Dissabte 4, en el teatre de la Germandat, es desenvoluparen les sessions científiques de divulgació arqueològica i els debats que van centrar-se en l’àrea territorial de confluència entre l’Aragó, Catalunya i País Valencià, remarcant l’influència que van tindre les excavacions del 1914 al 1923 de l’IEC i la continuïtat de l’activitat investigadora en les nostres viles que s’ha perllongat fins la constitució de les Rutes Ibèriques del Baix Aragó, on quatre poblacions de la comarca hi tenen centres d’interpretació: Calaceit, Queretes, Massalió i la Vall del Tormo. I la constitució per part de la comarca del Matarranya dels itineraris arqueològics dels túmuls funeraris i la ruta dels nostres primers pobladors. Tant en les sessions com en els debats hi van participar els millors arqueòlegs i tècnics culturals especialistes en la temàtica presentada, que van seguir d’un centenar de participants amb molta atenció i interés la llarga jornada programada del dissabte.
Diumenge 5 hi va haver la visita comentada pel coordinador de les jornades Rafel Jornet als poblats ibèrics de Calaceit de Sant Antoni i al Tossal Redó, tots dos excavats en la campanya de principis del segle passat per l’IEC que liderava l’arqueòleg i professor, i més tard polític, Pere Bosch Gimpera. En acabat es va oferir als participants a les jornades un tast de cervesa artesanal Iberika, elaborada segons dades arqueològiques.
Algunes imatges de les Jornades. / Sigrid Schmidt von der Twer
Podeu completar la informació escrita i gràfica de les Jornades en aquesta crònica
Comments