Origen: Meteomauri – Fotos de la cronologia
Ens arriben aquestes imatges des de Bagergue, a la Vall d’Aran, mirant cap al cim més alt dels Pirineus. Ens la capten en Ramon Baylina i la Conxi Ciurana.
Hem pogut contrastar i verificar a través del glaciòleg Jordi Camins aquest mal estat de la glacera.
Per explicar-ne les causes ens hem de remuntar a la primavera, que va ser càlida; malgrat les nevades ‘correctes’ i generoses durant l’hivern. L’altre factor és el juliol excepcionalment càlid a muntanya, amb temperatures entre 3 i 4 graus de mitjana superiors a les normals per l’època. Si recordeu, alguns dies parlàvem de valors entre 10 i 12 graus superiors als que tocarien per l’època a mitja i alta muntanya.
Pel que fa a les precipitacions, van estar concentrades els 3 últims dies de mes i van ser generoses; però podríem afirmar que ha estat un mes ‘estrany’, ja que no hem parlat de ruixats durant les tardes. Moltes vegades, les tempestes d’estiu deixen precipitacions sòlides a partir dels 2800 metres d’alçada, o fins i tot neu granulada. L’absència de tempestes de tarda, juntament amb la forta radiació solar, han fet empitjorar la massa de gel; reduint-ne la seva extensió.
Comments