Institut d’Estudis del BaixCinca

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca presentarà el proper dimecres, dia 22 d’abril, a les 20.15 hores i al Palau Moncada, el llibre “Col·lecció diplomàtica de la reina Maria de Lluna en relació amb el seu senyoriu de Fraga (1396-1406)” de l’historiador Joaquim Salleras Clarió. La publicació forma part de la col·lecció Gallica Flavia, sèrie de treballs dedicats a la història de la nostra comarca.

L’objectiu de l’estudi no és solament tractar la figura de la reina Maria de Lluna, sinó que també presenta tots els documents que ha localitzat l’autor en aquest últims anys referents a la relació de la reina amb la localitat de Fraga, període en la qual la vila s’integra al regne d’Aragó. Salleras confessa que el seu mestre en la investigació havia estat don José Salarrullana de Dios, però aquell historiador fragatí, en el seu temps, no va oferir més de mitja dotzena de documents sobre aquesta noble reina.

Maria de Lluna seria la darrera reina de la Corona d’Aragó, abans de passar tots els seus territoris i els del seu marit, Martí l’Humà, a mans del reis castellans de la casa de Trastàmara. El seu interès per Fraga s’entreveu al llibre, ja que les llargues absències del seu marit, el rei Martí, la van obligar a dirigir-se directament als seus súbdits i, especialment, als dels seus senyorius
.
Després de presentar-nos una semblança personal de Maria de Lluna, com a dona, mare i regent, ens unirà els lligams dels ascendents i hereus amb la casa del Lluna de Sogorb (València), que fins ara es mostrava desconeguda. Després, l’autor fa una descripció del senyoriu de Fraga a finals del segle XIV i els impostos que les tres comunitats religioses de Fraga -cristians, moros i jueus- pagaven a la Corona. Potser encara són més interessants, per la novetat, el successos que van esdevenir a Fraga durant aquest anys de canvi de segle, on l’aportació de l’autor encara és més inèdita. A més, la història està contada de la forma més senzilla possible, encara que immersa en el pensament i llenguatge medieval. Al final del llibre, Joaquim Salleras ens facilita una llista de conceptes propis de l’època i un llarg llistat de pobladors citats en la documentació coetània.

La personalitat de Maria de Lluna havia interessat a tots els historiadors medievalistes. Malgrat que s’havien escrit alguns treballs molt interessants sobre aquesta dama, és la primera vegada que es presenta un estudi de Maria de Lluna i la seua relació amb Fraga.

Us esperem a tots a la presentació del dimecres!