L’home misteriós | Viles i Gents.
(Publicat a la revista La Comarca el 19 de setembre del 2014)
Un home jove, ben paregut, amb el pèl despentinat i barba d’uns quants dies mire, aparentment confiat, a la càmera de fotos l’agost de 1936. Pocs instants després, aquell religiós serie afusellat per les tropes republicanes.
Eren els inicis de la Guerra Civil. L’autor és el fotògraf alemany Hans Gutman, que acompanyave a les forces governamentals. La mateixa imatge apareix a la portada del llibre ‘Holocausto católico’, de Santiago Mata, que presenta al protagonista de la instantània com a Martín Martínez Pascual, un religiós de Valldalgorfa, víctima de la repressió republicana que serie beatificat per l’església. S’encetava –o més bé es reforçava– una llarga polèmica sobre la identitat de l’home fotografiat i sobre el lloc on s’havia pres la foto. D’aquella imatge, una de les més representatives de la Guerra Civil, se’n van editar nombroses còpies en format d’estampa i es van distribuir entre parents de Martínez Pascual i feligresos de Valdealgorfa i altres pobles del voltant. El paregut físic entre l’home de la foto i una fotografia conservada del religiós baixaragonès van alimentar la confusió.
Santiago Mata ha arribat, no obstant, a la conclusió “certa” que la persona immortalitzada per Gutman no és Martín Martínez Pascual i que el lloc és sense dubte Siétamo, com, d’altra banda, afirmava l’autor de la foto. Mata ha comparat el fons paisatgístic de la foto, les dates i les fesomies de l’home retratat i de Martínez Pascual. El forense Francisco Etxeberria, especialitzat en investigar fosses comuns de conflictes bèl•lics, ha vist les dues fotos i també opine que no són de la mateixa persona.
Mata dona per tancada la via baixaragonesa i conclou que el lloc on es va prendre la foto és Siétamo. Però queda una incògnita per desvetllar, la clau de la imatge. Qui és l’home de la foto?
Lluís Rajadell
Comments