(Publicat a La Comarca el 18 d’octubre del 2024)
Pos, a la Societat», «quan estave la Societat», «lo ball de la Societat», «a la biblioteca de la Societat»… La Societat, un referent permanent a la memòria dels nostres iaios i una referència ineludible per a qualsevol historiador del Vall-de-roures contemporani, particularment del primer terç del segle XX.
La Societat, oficialment la Unión Valderrobrense, era un organisme que es va crear l’any 1916 i que va arribar a aglutinar la major part del poble. Va tindre un màxim de socis superior als 500. Només podien associar-se els hòmens de més de 14 anys, el que suposa que la massa social representava, com a poc, unes 2.000 persones, dos terceres parts del total d’habitants del poble, uns 3.000 llavors.
Però la definició de la Societat no és fàcil ni ho era per als propis socis. Estava a mig camí de la cooperativa, el centre recreatiu, l’ateneu cultural i la societat d’auxilis mutus —d’aquí el nom popular, probablement—. Tenia cafeteria, ball, biblioteca, cooperativa de consum, mestre d’escola i societats d’auxilis mutus per a les baixes laborals i per a la mort de les cavalleries de la llaurança.
Era, en tot cas, la clau de la supervivència de les classes menys afavorides, els jornalers, els petits propietaris i els artesans. A més, era un focus de promoció cultural i educativa.
Quan, durant la Guerra Civil, la CNT-FAI se’n va apoderar, la Societat va rebre la primera ferida i, al arribar les tropes franquistes la primavera de 1938, va patir una mort traumàtica. L’edifici que n’era la seu i els seus bens es van espoliar sense miraments per a repartir-se’ls entre els guanyadors a punta de pistola. Va acabar així una experiència de progrés i benestar autogestionada, però va quedar per a sempre el seu record inesborrable a utopia realitzada.
«Quan estave la Societat»…
Lluís Rajadell.