La Franja

Lafranja.net celebra la seua dècada de consolidació

Lo Català a la Franja és una web que recopila informació sobre la Franja i les seues comarques, conté informacions sobre llengua, activisme, lleis de llengües i LAPAO, literatura, recerca, i evidentment, sobre el propi territori del Matarranya, Baix Cinca, Llitera i Ribagorça, a més de les relacions de la Franja amb Aragó, amb Catalunya o amb el País Valencià. Però a més, també estem molt orgullosos dels documents estàtics que hem anat fent: delimitació de les poblacions de la Franjapropostes del seu nom en català, avals per al nom llengua, o la recopilació de debats sobre la Llei de llengües a Aragó.

La informació es pot seguir també per Facebook, Twitter, Subscripció per correu a lafranja.net, RSS, o de manera més esporàdica, difusió a la llista de la ICF. Actualment la web recopila unes 1.400 notícies anuals, que venen a ser 4 notícies diàries. Les visites superen les 100 diàries, que es converteixen en 40.000 visites anuals. Dels moments recents, el de major activitat va ser l’aprovació de la segona Llei de llengües i la polèmica del LAPAO, que va comportar pràcticament 9.000 visites en un mes (maig de 2013). Un dels orgulls més importants ha estat viure un moment en què un conegut m’explica a mi que hi ha una web que està molt bé sobre informació de la Franja, que es diu Lo Català a la Franja, etc.

El projecte va nàixer perquè Xavier Vila em va proposar que recopilara informacions sobre la Franja de cara a la meua formació de doctorant, i vaig aprofitar la proposta per a compartir-les a Internet. La web va iniciar el seu recorregut com Catalarago al servidor gratuït Mallorcaweb, mitjançant una web estàtica feta manualment i en html per complet, i que per tant, que costava de mantenir al dia. A més, inicialment es volia redactar les notícies, així que el cost de manteniment era molt alt. El moment dels primers passos era de màxima efervescència, i així ho demostren les dues primeres notícies redactades [4/7/2003]: Marcelino Iglesias es compromet per segona vegada a tirar endavant la llei de llengües i Apareix lo web de FACAO. Poc temps més tard les notícies es van passar a gestionar des d’un bloc de Blogspot, i al poc temps tot el sistema es consolida, el 4 de novembre de 2004, amb Balearweb (ja no funciona), i l’any 2009 migra per complet al sistema WordPress i amb domini propi, que és com el coneixeu en l’actualitat: lafranja.net.

Sense èxit, el projecte ha intentat des d’un inici ser completament col·laboratiu, amb l’aportació de diferents persones del territori. El fet de no aconseguir-ho segurament ha esta darrere del biaix matarranyocèntric que tenen les informacions. També és per esta proposta inicial que fins ara s’ha mogut en l’anonimat. Amb tot, lafranja.net té webs i persones amigues, que aporten part de la informació: des de Les Notícies de la Terreta, fins Lo Finestró de Gràcia o els correus reenviats per Lluís Rajadell, i més recentment, les notícies del Moviment Franjolí per la Llengua. A més, les fonts d’informació són la premsa, enllaços a Twitter, recopilatoris de RSS…

Un dels punts crítics de la web és que a pesar de rebre moltes visites, no ha aconseguit un nivell significatiu de comentaris i d’interaccions. Sé que les visites de les estadístiques són fiables perquè la web ha petat dues vegades molt recentment: el dia de l’aprovació de la Llei de llengües de 2013 (PP/PAR) i l’últim 11 de setembre (?). I en les dos ocasions he rebut comentaris de gent que diu entrar-hi tots els dies i que no funciona. La web ha viscut hackejaments, querelles de grups ultra, correus intimidatoris de mitjans que no volien ser citats, denúncies que els 50€ del domini i servidor que pago anualment dels meus estalvis eren poc menys que del Dimoni (català, clar)… A més, en algun moment el nivell de notícies sobre les relacions entre Aragó i Catalunya, en què han utilitzat la Franja com a moneda d’intercanvi, ha estat esgotador: els ditxosos Bens de la Franja, que van superar la capacitat de l’administrador per a recopilar totes les “notícies” que apareixien, i que actualment pareix que ja no tenen importància. Una qüestió bàsica per a entendre per què ara no hi ha aquell allau de notícies, a pesar que els Bens estan al mateix lloc, és que els partits que les removien ara tenen el Govern en les seues mans.

En tot cas, lo projecte de lafranja.net es manté, i esperem complir moltes dècades més! Per molts anys!

Natxo Sorolla

 

Exit mobile version