El PP i el PAR superen el primer tràmit de la llei que canvia el nom de la llengua a la Franja
Els altres grups no han volgut participar en el debat del projecte
Amb els vots del PP i el PAR, la comissió d’Educació, Universitat, Cultura i Esports de les Corts d’Aragó va donar llum verd ahir al dictamen sobre la nova llei de llengües d’Aragó, que promou el govern de coalició que presideix Luisa Fernanda Rudi i que ara podrà ser aprovada en el ple de les Corts aragoneses.
Durant la votació d’ahir, el PP i el PAR només van acceptar incloure dues de les 171 esmenes presentades, i totes dues eren del PP; una de les quals era per eliminar del text la col·laboració acadèmica amb altres comunitats autònomes. Així doncs, el text que anirà a les Corts manté intacta la voluntat del govern del PP i el PAR de batejar el català de la Franja com a “llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental”, de la mateixa manera que a l’aragonès, que encara es parla al nord de la província d’Osca, se’l passa a denominar “llengua aragonesa pròpia de l’àrea septentrional”.
La nova llei deroga la llei de llengües aprovada durant la legislatura passada amb els vots del PSOE i la Chunta Aragonesista, que significava un tímid reconeixement legal del català, que es parla a la Franja de Ponent, i també de l’aragonès. Tot i no donar categoria oficial a aquestes llengües, la llei de llengües anterior en preveia una certa promoció en l’àmbit de l’administració i l’educació als territoris on es parlen,a més de la constitució d’una acadèmia per a cada llengua. Ara, una autoritat unificada en fixarà les normes en el seu conjunt.
El PSOE, la CHA i IU han donat l’esquena al projecte i, fet excepcional a les Corts d’Aragó, ni tan sols han participat en la comissió de treball que ha discutit aquest projecte de llei.
Una acadèmia en dictarà les normes lingüístiques
El canvi de nom és només el primer pas. A continuació vindrà la redacció d’unes noves normes lingüístiques per al català de la Franja. La nova llei preveu la creació d’una acadèmia aragonesa de la llengua, que tindrà com a missió “establir les normes referides a l’ús correcte de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó”. La llei anterior preveia dues acadèmies, una per al català i una altra per a l’aragonès. El govern d’Aragó aprovarà per decret els estatuts de l’acadèmia i la seva composició, i totes les institucions públiques que facin servir les “llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó” hauran de seguir la norma lingüística que estableixi l’acadèmia aragonesa de la llengua.
La nova llei també preveu que el govern fixi ara els criteris per a la contractació de professorat de les “llengües i modalitats” d’Aragó i fomenti l’edició de material didàctic per al seu ensenyament.