Skip to content

Archive

Category: Llengua

Programa del MAGAZIN del dissabte 12 d’abril de 2025.
LA VEU DEL BAIX MATARRANYA. 107.6 FM.FAVARA (Saragossa)
Pots escoltar-nos en directe per internet anant a (google/la veu del baix matarranya). Tel. 976 635 263—616 094 447. El programa es repeteix el diumenge a les 9 hores. Els podcasts dels últims programes estan penjats a la nostra pàgina d’internet.
11- 11:40.- Santoral/ Aemet (agència estatal de meteorologia)/ El cabals dels rius Matarranya i Algars/ Aigua als embassaments/ Efemèrides/ Frases interessants/ Notícies locals i nacionals.
11:40- 11:55.- Exposición en Fabara “SOBRE LAS FLORES”, de Cristina Bielsa Casado, con raíces fabarolas, (del 13 al 23 de abril, en el ayuntamiento viejo). Ilustradora figurativa y artista visual. En su inspiración, memoria, recuerdos y naturaleza comparten espacio. La observación de sus obras, exige tiempo. Las flores, su naturaleza están allí, pero quedan descontextualizadas por la mezcla con el recuerdo y la memoria.
11:55-12:30.- ÀGORA.- “El cine. Educació o entreteniment? ”. Arancha Bielsa, Judith Andreu, Luis Valén, Eduardo Satué, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer i Elías Satué.
12:30- 12:40.- Apuntes de salud. Eduardo Satué
12:40-12:55.- Lino, sésamo, quinoa, chía…, semillas. Inés Mera Gallego, farmacéutica y dietista – nutricionista.
12:55 -13:10.- Esports. José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver.
13:10- 13:25.- Corresponsal a Nonasp. Mario Rius
13:25- 13:40.- Setmana cultural del CEIP “Virgen del Portal “de Maella. Jaime Rebenaque, director del centre.
13:40- 14.- Entrevista a Raúl Valén Martín, president de la Cooperativa Ganadera de Casp.
Participants.- Cristina Bielsa, Arancha Bielsa, Judith Andreu, Eduardo Satué, Luis Valén, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer, Inés Mera Gallego, Mario Rius, José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver, Jaime Rebenaque , Raül Valén Martín, Marcos Calleja i Elías Satué.

Source: Documental lengua aragonesa extinción | Ángel Luis Saludas, el pastor del valle de Bielsa que intenta mantener vivo un dialecto del aragonés

Source: Viles i Gents | Columnes d’opinió des del Matarranya

Si el març marcee…

María Dolores Gimeno

(Publicat al Diario de Teruel el dissabte 29 de març del 2025)

Quan encara estan a la memòria les terribles inundacions de la DANA d’octubre a València, este març ha anat encadenant les tempestes Jana, Konrad, Laurence i Martinho, provocadores d’emergències al centre de la península Ibèrica i a Andalusia. Ha plogut més a gust en terres catalanes, aigües que han anat omplint pantans buits i l’Ebre que les recorre….

La lluita pel relat a Europa

Judith Bielsa

(Publicat al Diario de Teruel el dissabte 22 de març del 2025)

El debat sobre el futur de la defensa europea està prenent una direcció cada vegada més clara: més inversió en armament, més pressupost per a munició i drons, més urgència per reforçar les capacitats militars del continent. Davant d’això, Espanya intenta traçar una línia pròpia, una estratègia basada en un concepte de seguretat més ampli que vagi més enllà del purament bèl·lic. Però la realitat és tossuda i el llenguatge, en política, sovint és tan determinant com les decisions que s’acaben prenent…

En agrada la guerra

Antoni Bengochea

(Publicat al Diario de Teruel el dissabte 15 de març del 2025)

Davant del conflicte rus-ucraïnès, la NATO sempre ens ha fet augmentar les despeses militars. Ara que ens ha deixat penjats, també la solució és augmentar les despeses militars. No sé quin és el pla europeu, però Ucraïna no guanyarà mai la guerra, a no ser que Europa s’impliqui en un pla d’atac, que podria derivar en una tercera guerra mundial. Aquests anys la NATO ha fet d’Ucraïna un arsenal militar i un mur d’encalçament contra Rússia. L’objectiu era debilitar-la, però la conseqüència ha estat debilitar Europa. Imagineu que Rússia fes el mateix a Amèrica –el que fa la NATO a  Europa–: instal·lar bases i rearmar països com Canadà o Mèxic…

Manifest d’en Nagore sobre l’aragonès

Artur Quintana

(Publicat al Diario de Teruel el dissabte 8 de març del 2025)

A les pàgines 11-13 del número 282-283 de la revista E Fuellas del juliol-octubre del 2024 Nagore ha escrit un text exposant la seva versió de l’ortografia aragonesa normativa, la de les Normas del 1987, adoptades per la gran majoria dels membres del Consello, per la seva editorial, així com bona part dels escriptors en aragonès. Més tard han aparegut tres diferents ortografies. Davant d’aquest desori l’Academia Aragonesa de la Lengua, i dins d’aqueixa l’Instituto de l’Aragonés, creà l’abril del 2022 una Comisión de Grafía, on participaven, entre d’altres, alguns acadèmics membres del Consello, entre ells Nagore…

Un poble sencer davant la foguera

Raquel Llop

(Publicat al Diario de Teruel el dissabte 1 de març del 2025)

Lo primer cap de setmana de març d’enguany a moltes viles i pobles s’estarà celebrant la festa de carnaval. Menuts i grans es disfressaran amb vestits del tot originals i s’aplegaran per compartir un dels dies més especials de l’any. A la meua vila també viurem un dia del tot esperant, encara així no es tracte del carnaval sinó de la festa de quintos, una festa que, amb el pas dels anys, ha anat canviant el seu format i adaptant-se als nous temps. I em direu, ja, els quintos es celebren a tot arreu, sempre és la mateixa festa. Doncs jo us diré que no, perquè a la meua vila es tracte d’una de les fetes més populars que aplegue gent de tota la contornada de banda i banda de la frontera entre Aragó i Catalunya…

Sobre el salari mínim interprofessional

José Miguel Gràcia

(Publicat al Diario de Teruel el dissabte 22 de febrer del 2025)
El passat onze d’aquest mes es va produir un incomprensible terratrèmol informatiu i polític pel fet de l’increment del salari mínim interprofessional (SMI). Sembla que els conceptes de salari, fiscalitat, mínims exempts no s’han entès o s’han aprofitat per fer llenya dels adversaris polítiques, i no pas per cercar la justícia i l’equitat fiscal i social, o explicar el comportament dels impostos. No entenc els estirabots del PP i de Sumar, ni tampoc les poques explicacions del PSOE pel fet de que el SMI incrementat hagi de tributar…

Programa del MAGAZIN del dissabte 5 d’abril de 2025.
LA VEU DEL BAIX MATARRANYA. 107.6 FM.FAVARA (Saragossa)
Pots escoltar-nos en directe per internet anant a (google/la veu del baix matarranya). Tel. 976 635 263—616 094 447. El programa es repeteix el diumenge a les 9 hores. Els podcasts dels últims programes estan penjats a la nostra pàgina d’internet.
11- 11:45.- Santoral/ Aemet (agència estatal de meteorologia)/ El cabals dels rius Matarranya i Algars/ Aigua als embassaments/ Efemèrides/ Frases interessants/ Notícies locals i nacionals.
11:45- 11:55.- Breu biografia de Carl Sagan, l’astrònom que ens va fer estimar l’univers.
11:55-12:30.- ÀGORA.- “I L’HOME VA MIRAR AL CEL, A L’ESPAI EXTERIOR ”. Arancha Bielsa, Judith Andreu, Luis Valén, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer i Elías Satué.
12:30- 12:40.- Parlarem amb Mari Carmen Millán Ráfales, presidenta de la “Cofradía de LA PIEDAD” de Nonasp, on es celebra avui el “XXIV ENCUENTRO DE COFRADÍAS DEL BAJO ARAGÓN ZARAGOZANO”.
12:40-12:55.- Refranys de primavera. Bienvenido Giménez.
12:55 -13:10.- Esports. José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver.
13:10- 13:25.- El cine. Lifo Ros.
13:25- 13:40.- Què llegim?Raquel Llop Labaila.
13:40- 14.- SALUTACIÓ A LA PRIMAVERA. Pàgina escolar de poesia dels alumnes del CRA “Dos Aguas” de Favara i de Nonasp.
Participants.- Arancha Bielsa, Judith Andreu, Luis Valén, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer, Mari Carmen Millán Ráfales, Bienvenido Giménez, José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver, Lifo Ros, Escolars de Nonasp i Favara, Marcos Calleja i Elías Satué.

Fulletó curs_La fonètica en la llengua catalana.pdf

La fonètica en la llengua catalana: L’estàndard oral i les varietats locals

JUSTIFICACIÓ

Amb la creació a Aragó de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua s’ha anat avançant en l’estudi i la divulgació de les varietats lingüístiques del català a Aragó. Atès l’interès de la temàtica per al desenvolupament de la matèria de l’assignatura de català a les aules d’Aragó, a més del professorat d’altres matèries que s’imparteixen en aquesta llengua als centres bilingües, es considera molt important l’actualització de coneixements i recursos didàctics entre el professorat respecte a aquest tema.

Si bé la formació contínua és sempre un punt imprescindible per al professorat, en el cas de la matèria de català ho és especialment donat que no hi ha manuals específics publicats. A més, les trobades de formació promouen la coordinació i l’intercanvi entre el professorat que en molts casos ocupen una plaça única al seu centre.

Aquesta formació, organitzada des del Departament de Català de l’EOI Alcañiz, es proposa com a seminari intercentres seguint el model del desaparegut Seminari autonòmic de professors/es de català d’Aragó del qual es va celebrar el curs passat la 34a edició.


OBJECTIUS

  • Actualització de coneixements sobre l’estàndard oral de la llengua catalana i les novetats en la normativa i en els recursos.

  • Reforç de coneixements de la fonètica de la llengua catalana i les varietats locals.

  • Aproximació a la literatura oral catalana com a contingut i metodologia per al treball a l’aula de la fonètica en les varietats lingüístiques.

  • Posada en comú d’experiències d’aprenentatge a l’aula respecte de la competència oral i la fonètica.

  • Intercanvi de recursos.

  • Coordinació del professorat.


DESTINATARIS

  • Professorat de llengua catalana de les escoles oficials d’idiomes d’Aragó.

  • Professorat de/en llengua catalana a altres nivells educatius (infantil, primària, secundària, batxillerat i CPEPA) d’Aragó.

  • Professorat en actiu d’altres àrees o matèries lingüístiques.

  • Resta de professorat.


TIPUS DE FORMACIÓ

Seminari intercentres.

ORGANITZACIÓ

Departament de Català, EOI Alcañiz

DATES DE REALITZACIÓ

Divendres 28 de març de 16 a 20 h,
divendres 25 d’abril de 16 a 20 h i
divendres 9 de maig de 16 a 18 h.

LLOC DE REALITZACIÓ

El curs tindrà lloc de forma mixta: la 1a i 3a sessions seran en línia i la 2a serà presencial a la Biblioteca Municipal d’Alcanyís (també es podrà seguir en línia).

NOMBRE DE PLACES

30

NOMBRE D’HORES

10 hores presencials (1 crèdit)

CONTACTE

catalan@eoialcaniz.com

INSCRIPCIONS I TERMINI

Mitjançant la plataforma digital DOCEO fins al 26 de març de 2025


PROGRAMA

SESSIÓ 1

Divendres, 28 de març de 16 a 20 h
Sessió en línia: meet.google.com/vit-vfmr-fqe

  • 16.00-16.10 h: Presentació del curs i materials

  • 16.10-17.10 h: Novetats en la normativa de l’estàndard oral en llengua catalana
    A càrrec de Lluís-Xavier Flores Abat

  • 17.15-18.15 h: Presentació de projectes de memòria i literatura oral de la Comarca del Matarraña/Matarranya
    A càrrec d’Ana Casasús Clua

  • 18.15-19.15 h: Identificació dels usos propis d’àmbit general, restringit i recomanables i no recomanables en l’estàndard oral
    A càrrec de Lluís-Xavier Flores Abat

  • 19.00-20.00 h: Recursos per a treballar a l’aula la competència oral i la fonètica
    A càrrec de Pepa Nogués Furió


SESSIÓ 2

Divendres, 25 d’abril de 16 a 20 h
Sessió presencial a la Biblioteca Municipal d’Alcanyís (amb opció en línia)

  • 16.00-16.10 h: Presentació de la sessió i materials

  • 16.10-18.15 h: Aproximació geolingüística als parlars de la Franja d’Aragó
    A càrrec de Pere Navarro Gómez

  • 18.15-18.30 h: Descans

  • 18.30-20.00 h: Presentació de l’arxiu sonor de la Fundación Quílez
    A càrrec de Carles Sancho Meix


SESSIÓ 3

Divendres, 9 de maig, de 16 a 18 h
Sessió en línia: meet.google.com/vit-vfmr-fqe

  • 16.00-17.30 h: Posada en comú d’experiències d’aprenentatge a l’aula per al treball de la competència oral i la fonètica

    • Taller: Feu el refotut favor de malparlar bé el català d’una punyetera vegada!
      A càrrec de Lluís-Xavier Flores Abat

    • Tallers amb la poesia de Desideri Lombarte: La xica tornada serp / Posa color al paisatge
      A càrrec de Pepa Nogués Furió

    • Altres del professorat participant

  • 17.30-18.00 h: Coordinació del professorat de/en català a Aragó

 

 

José Domingo Dueñas, Ramón Mur y Carlos Serrano

presentan

El Fomento del Bajo Aragón
Una singular iniciativa regeneracionista

Cartas a Bellmunt
En el centenario de la muerte de Juan Pío Membrado

Zaragoza · Librería Antígona (Pedro Cerbuna, 25)
Viernes 28 de marzo, 19:30 horas

Logos a la part inferior:

  • Aladrada ediciones

  • Rolde de estudios aragoneses

Imatges de les cobertes dels llibres:

  • El Fomento del Bajo Aragón. Una singular iniciativa regeneracionista. Edición facsímil del Boletín del Fomento del Bajo Aragón. Estudio introductorio Ramón Mur

  • Cartas a Bellmunt. En el centenario de la muerte de Juan Pío Membrado (1851–1923). Prólogo Ramón Mur. Edición, estudios introductorios, notas y selección de originales José Domingo Dueñas Lorente, Carlos Serrano Lacarra

Programa del MAGAZIN del dissabte 29 de març de 2025.
LA VEU DEL BAIX MATARRANYA. 107.6 FM.FAVARA (Saragossa)
Pots escoltar-nos en directe per internet anant a (google/la veu del baix matarranya). Tel. 976 635 263—616 094 447. El programa es repeteix el diumenge a les 9 hores. Els podcasts dels últims programes estan penjats a la nostra pàgina d’internet.
11- 11:45.- Santoral/ Aemet (agència estatal de meteorologia)/ El cabals dels rius Matarranya i Algars/ Aigua als embassaments/ Efemèrides/ Frases interessants/ Notícies locals i nacionals.
11:45- 11:55.- Corresponsal a Maella. Yolanda Abad
11:55-12:30.- ÀGORA.- “ ELS CÀNONS DE BELLESA ”. Neus Valls, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer, Arancha Bielsa i Elías Satué.
12:30- 12:40.- Parlarem amb Jorge Bielsa Valén, concejal d’urbanisme de l’Ajuntament de Favara, sobre els treballs a la zona esportiva del Parc de Rabinat.
12:40-12:55.- Corresponsal a Nonasp. Josep Mª Ráfales, “Lo Gravat”
12:55 -13:10.- Esports. José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver.
13:10- 13:25.- Actualitat agrària. Alberto Balaguer.
13:25- 13:40.- Retalls d’història. Paco Doménech, historiador.
13:40- 14.- Entrevista a Ana Estopiñá, professora coordinadora d’Erasmus de l’Institut de Maella, i a la professora favarola Noelia Valén. Totes dues han preparat l’Erasmus dels alumnes de secundària, visitant un institut de la ciutat de Brno a la República Txeca, que visitaran els alumnes de Maella el proper curs.
Participants.- Yolanda Abad, Neus Valls, Arancha Bielsa, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer, Jorge Bielsa, Josep Mª Ráfales, José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver, Alberto Balaguer, Paco Doménech, Ana Estopiñá, Noelia Valén, Marcos Calleja i Elías Satué.

Programa del MAGAZIN del dissabte 22 de març de 2025.
LA VEU DEL BAIX MATARRANYA. 107.6 FM.FAVARA (Saragossa)
Pots escoltar-nos en directe per internet anant a (google/la veu del baix matarranya). Tel. 976 635 263—616 094 447. El programa es repeteix el diumenge a les 9 hores. Els podcasts dels últims programes estan penjats a la nostra pàgina d’internet.
11- 11:50.- Santoral/ Aemet (agència estatal de meteorologia)/ El cabals dels rius Matarranya i Algars/ Aigua als embassaments/ Efemèrides/ Frases interessants/ Notícies locals i nacionals.
11:50- 12:05.- Alimentos procesados, conservantes y potenciadores del sabor. Inés Mera Gallego, farmacéutica y dietista nutricionista.
12:05-12:40.- ÀGORA.- “LA MEVA CASA, LA MEVA LLAR”. Arancha Bielsa, Judith Andreu, Joaquín Meseguer, Ramón Arbona, Luis Valén i Elías Satué.
12:40- 12:55.- Natxo Sorolla, sociòleg.
12:55-13:10.- Esports. José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver.
13:10-13:25.- Les riuades i la seva influencia en la fauna i vegetació del riu. Pedro Martínez, agent de proteccio de la naturalesa.
13:25- 13:40.- Apuntes de salud. Ja han passat 5 anys de la COVID. Reflexions a càrrec del farmacèutic Eduardo Satué.
13:40- 14.- Entrevista al maellà Juan Catalán viatger per Argentina. De Buenos Aires ( amb 17.000.000 d’habitants), al sud, a la de la Terra de Foc i després al nord a les catarates d’Iguazú. Avui aquí, amb nosaltres perque ens ho expliqui.
Participants.- Inés Mera, Arancha Bielsa, Judith Andreu, Ramón Arbona, Joaquín Meseguer, Luis Valén, Natxo Sorolla, José Manuel Pelegrín, Ramón Oliver, Pedro Martínez, Eduardo Satué, Juan Catalán, Marcos Calleja i Elías Satué.

Source: Ana Soriano, presidenta d’ASCUMA – Temps de Franja

Ana Soriano. / Arxiu

Des de la fundació d’Ascuma el 1989, per primera vegada, una dona assumeix el càrrec de presidenta. Es tracta de l’Ana Soriano Barberan, elegida a l’assemblea celebrada el passat 9 de març. Filla de Vall-de-roures, va estudiar el Batxillerat a Alcanyís i el primer cicle de Geografia i Història a la Universitat de Saragossa. Després de casar-se es va traslladar a Barcelona, on ha desenvolupat una carrera professional a Boixareu Editors primer i al diari El País després. Des de la jubilació residix a la Torre del Comte, tornant a les seues arrels al Matarranya.

La presència femenina ha estat una constant des dels orígens de l’associació cultural, amb algunes sòcies fundadores, vocals de la junta o a la vicepresidència, en tasques de gestió o com a membres de diversos col·lectius periodístics. Una presidenta és un indici més de normalitat social.

Amb Soriano s’obre una nova etapa plena d’il·lusió i compromís per a la nostra llengua i cultura.

Source: En marcha la jornada “De la glotofobia a la diversidad lingüística”

La glotofobia o discriminación lingüística será el eje central de la jornada de sociolingüística que se celebrará el miércoles 19 de marzo en la Biblioteca María Moliner —sesión matinal— y el Aula Magna de la Facultad de Filosofía y Letras —sesión vespertina— de la Universidad de Zaragoza.

Foto: Darya Sannikova (Pexels)

Las sesiones de la jornada “De la glotofobia a la diversidad lingüística: retos de la sociolingüística actual en múltiples contextos” se enmarcan dentro de la actividad de los proyectos de innovación docente “Laboratorio de Derechos Culturales y Diversidad Cultural” (PICT 5333) y “Conectando voces: diálogos interculturales dentro y fuera del aula” (PICT 5591), además de formar parte de la docencia en sociolingüística de las distintas filologías de la Universidad.

Desde la organización subrayan el carácter transversal y abierto del encuentro, que abordará la discriminación lingüística en diferentes contextos: desde el ámbito francófono hasta las lenguas históricas de Aragón —aragonés, catalán y castellano—, pasando por lenguas con una fuerte presencia en la sociedad actual, como el árabe, o lenguas de comunicación global, como el inglés.

Uno de los puntos destacados de la jornada será la conferencia inaugural del sociolingüista Philippe Blanchet (Université de Rennes 2), referente en el estudio de la glotofobia, quien ofrecerá una visión general del fenómeno. Junto a él, especialistas de la Universidad de Zaragoza, como Natxo Sorolla, Maite Moret, Elena Albesa, Nayara Ortega, Isabel Herrando, Ángeles Vicente y María Ballarín, abordarán la discriminación lingüística desde múltiples perspectivas y contextos.

El propósito de la jornada es “generar un espacio de formación, reflexión y diálogo”, un foro de “aprendizaje” en el que se pongan sobre la mesa “los desafíos de la sociolingüística actual y se reivindique el valor de la diversidad cultural y lingüística”. “Queremos que sea un encuentro de debate sobre los derechos lingüísticos, para que la diversidad lingüística y cultural pueda ser realmente respetada”, apuntan desde la organización.

 

🤩 Va va va, apunteu que seguim anunciant activitats per a este mes de març !

👉 Lo pròxim dissabte 22 de març, a les 19.30 h en format tardeo, tindrem en directe a CARASUEÑO @carasuenyo El projecte en solitari del productor ( i fundador dels estudis La Lar de las Maravillas), Javier Vicente, que mos visitarà acompanyat d’un bateria per presentar-mos los seu rader disco “I’ll Be Neon Too”. Guitarres minimalistes, una bateria en ritmes percussius al ralentí i una veu melòdica i pausada mos portaran a viatjar per paisatges sonors eclèctics en tocs de lo-fi, pop, dream pop, electrònica i harmonies retrofuturistes.

➡️ Si tos agrade la música ambiental i relaxada però que al mateix temps aposte per la innovació, no tos podeu perdre esta proposta !

🔴 Recorda que pots fer los teus donatius anticipats (6 euros per persona) a través de Bizum 657 40 17 32 posant al concepte CARASUEÑO. I si vols col·laborar en l’artista, però no pots vindre al bolo, fes lo donatiu posant CARASUEÑO

LOS REBLANDECIDOS Ernesto Cossío (voz y guitarra), Coco Balasch (contrabajo). Repertorio variado: Los Lobos, Kiko Veneno, Mercedes Sosa, Djavan, Tom Waits, Johnny Cash, Georges Brassens, Gato Pérez y muchos más.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.